GY.I.K.

Mi is a PETA tetőtéri ablak?

Kattintson az egykori szóróanyag megtekintéséhez.

 

Mennyi ideig tart az ablakcsere?

1,5 - 4 óra attól függően, hogy a belső burkolatot is nekünk kell-e cserélni.

 

Belső kávaburkolatot ki kell-e cserélni?

Igen, mert a Peta ablakok rögzítése a belső burkolat alatt van, ezért mindenképpen el kell távolítani a régi burkolatot.

 

Fa vagy műanyag ablakra cseréltessem a régit?

A műanyag ablakok időjárásállóbbak a fa ablakoknál és könnyen tisztíthatóak. A fa ablakok felületkezelést igényelnek, 3-5 évente újra kell lakkozni őket. A statikai merevítések megakadályozzák, hogy a műanyag ablakok csavarodjanak, vetemedjenek a terhelés hatására. Magas páratartalmú helyiségekben, ahol nincs radiátor a tetőtéri ablak alatt, mindenképpen ajánlott a műanyag ablak beépítése, mivel ebben az esetben elkerülhetetlen a páralecsapódás az üvegfelületen. A lecsorgó pára károsíthatja a fát. A fa hatású dekorfóliával ellátott műanyag tetőtéri ablakok ideálisak régi házak felújításához, valamint a vidéki stílus hangulatának megtartásához új épületek esetén. 

 

Kell tartalékcserép a tetőablak cseréhez?

Igen, még ha ugyan akkora ablak kerül beépítésre, akkor is elrepedhet egy pár darab cserép a bontás során. Kisebb ablak beépítése esetén ablakonként 5 - 15 db tartalék cserép szükséges.

 

Nem tudom, hogy milyen tetőtéri ablakom van, és meg sem tudom mérni.

Ebben az esetben vegye fel a kapcsolatot az egyik szakemberünkkel, aki a helyszíni felmérés során segít kiválasztani a megfelelő tetőtéri ablakot.

 

Bármilyen tetőtéri ablakot ki lehet cserélni Roto tetőtéri ablakra?

Természetesen nem csak a Peta ablakokat tudjuk kicserélni. A helyszíni felmérés során szakembereink segítenek kiválasztani az Ön igényeinek a legmegfelelőbb tetőtéri ablakot.

 

Ezeket a tetőtéri ablakokat könnyű kívülről tisztítani?

Mindegyik Roto tetőtéri ablak átfordítható, így könnyedén és biztonságosan tisztítható az üveg külső felülete.

 

Mit foglal magában a megelőző karbantartás?

Egy alapvetően jól működő ablaknál ajánlott elvégezni egy-két évente. Vasalatok kenése, laza csavarok, üvegleszorítók meghúzása, tömítések, burkolólemezek állapotának ellenőrzése.

 

Ablakbeépítés, miért az ablakos csinálja?

Tetősíkablakot a mellékelt prospektus alapján kis ügyességgel és elszántsággal bárki befaraghat a tetőbe. Azonban ez kevés!

Az ablak, ha hosszú távon és biztonságosan akarjuk használni, részévé kell, hogy váljon a tetőnek. Ehhez szükséges ismerni és alkalmazni a megfelelő gyári ajánlásokat, anyagokat, technikákat.

A rögzítés, a párhuzamok helyes beállítása, a megfelelő fóliacsatlakozás, a héjazat szakszerű visszazárása, mind fontosak a későbbi jó működéshez.

Ezek elmulasztása kihatással lesz az ablak működésére és élettartamára.

 

Belső burkolat? A lényeg a nem látható részekben rejlik!

Mi van a gipszkarton mögött? Vagy mi nincs?
Sok probléma abból adódik, hogy a gipszkarton (vagy egyéb) borítás mögé csak nagyon kevés, vagy semennyi hőszigetelő anyag nem kerül. Sokszor elmarad, vagy csak részleges a párazárás.

Nagyon kényes pontja az ablaknak a belső szerkezet kialakítása! A legjobb és legdrágább ablak is párásodni, penészedni fog belülről télen, ha nem szakszerűen van megépítve a burkolás.

 

Mi az, hogy utólagos beépítés?

Már megépített, esetleg lakott, kész tetőtérben - utólagosan felmerülő igény esetén - a belső burkolás és hőszigetelés megbontásával járó beépítés, olyan tetőfelületbe, ahol előtte nem volt ablak.

 

Mikor kell biztosan cserélni?

Ha a fa részek már korhadtak, szivacsosak. ( Régi Peta ablakoknál jellemző hiba)

 

Mi az, ami javítással orvosolható?

  • nehezen csukódik, szorul, feszül
  • az ablak körül rossz a hőérzet, huzatos, hideg a káva
  • párásodik, penészedik (Ezek a problémák új ablaknál is előfordulhatnak!)
  • megnövekszik a behallatszó zaj
  • a kilincs vagy a forgóvasalat letörik
  • az üveg homályossá válik, a két tábla között párás lesz
  • az üveg betörik

 

Az alkatrészek nagy része már nem beszerezhető, ezért ilyen esetben az ablak cseréjét javasoljuk.

 

Pára és hideg az ablak környezetében.

Gyakran jelentkező hiba, hogy a hideg hónapokban az ablaküveg belső felületén, esetleg a káván jelentkező pára, durvább esetben vízfolyás jelenik meg.
Ez hosszabb távon foltosodást, penészesedést eredményez. Ennek oka legtöbb esetben a belső burkolat helytelen építése. UTÓLAGOS HŐSZIGETELÉSSEL ez a probléma javítható.

 

Mivel jár az ablakcsere háziasszony szemmel?

Mint minden bontásos-építéses művelet, az ablakcsere is porral jár. Természetesen a munkaterületen mindent megteszünk a berendezés megfelelő védelméért, pl.: a bútorok lefóliázása, a padló védelme.
Az ablak közvetlen környéke szabadon hozzáférhető kell legyen. Segítség, ha a munkaterület előre mentesítve van a dísztárgyaktól, apróságoktól, így könnyebb a bútorok takarása, esetleges mozgatása.

 

Minden típusú ablak javítható?

Sajnos nem. Ennek oka általában az alkatrészhiány.

Nem javítható továbbá biztonsággal az olyan ablak, ahol erős vetemedés, korhadás lépett fel.

Van, amelyiket gyenge hő-technikai tulajdonságai miatt egyszerűen nem érdemes.

© 2013. - 2024. petaablakcsere.hu | Minden jog fenntartva - Adatvédelmi nyilatkozat